Besseling
Art
Schilderen / Fotografie

Leo Besseling
Copyright © 2018 Besseling Art, Leo Besseling. All Rights Reserved.
Hongerwinter, 75 jaar geleden

De kleuren kunnen in werkelijkheid afwijken
van de kleuren die u op het scherm ziet.
Op alle getoonde afbeeldingen rust auteursrecht.
In de nalatenschap van Pim Nieuwenhuis vonden wij brieven en dagboeken uit de winter van 1944-1945, de hongerwinter. Pim was toen een 17-jarige Haagse scholier die op de vlucht ging, voor de honger en de bombardementen op Den Haag, maar meer nog om tewerkstelling in Duitsland te ontlopen. Hij vond onderdak op een boerderij in het Noord-Hollandse Hoogkarspel. Zijn vader, moeder en zus schreven hem over wat er in de stad gebeurde, hij schreef terug over zijn leven in het dorp.

Die briefwisseling en Pims dagboek geven ons een inkijkje in het alledaagse leven van twee doorsnee gezinnen in die winter, het gezin Nieuwenhuis in Den Haag en het gezin Wagemaker in Hoogkarspel. En dat leven was zwaar, want alles was ontregeld. De beschrijving daarvan maakt deze brieven en dagboekaantekeningen bijzonder. We komen geen beschrijving tegen van verzetsdaden, we zijn geen getuige van veldslagen, niemand wordt gedeporteerd of gefusilleerd. We zien wel de strijd waarin het overgrote deel van de bevolking verwikkeld was, de worsteling om te overleven in een tijd waarin niets gewoon was. In die wereld zocht Pim zijn weg.
Wie wil een kunstwerk maken en daarmee
exposeren.
Thema Scholier in de hongerwinter
April 2020
(locatie Streekpunt Hoogkarspel).


Het kunstwerk kan gemaakt zijn met de technieken schilderen of tekenen en mag gemaakt zijn met verschillende materialen.
Het boek is de leidraad, de inspiratie voor het kunstwerk moet gebaseerd zijn op een van de brieven uit het boek Scholier in de hongerwinter

Interesse mail mij dan even.

Leo Besseling
Mail naar Leo